Koldinghus

Koldinghus er et gammelt kongeslot i Kolding. Det ligger midt i en smuk park, omgivet af skov og voldgrav. Slottet blev bygget i midten af 1200-tallet. En brand i 1808 forvandlede dog det smukke slot til ruin, og længe stod slottet som en romantisk, forladt ruin. I dag er slottet restaureret og er indrettet som museum.

Koldinghus - fra slot til ruin

Midt i 1200-tallet stod det storslåede Koldinghus færdigt. Fra det smukke voldanlæg rundt om slottet er der udsigt over byen og slotssøen. Det høje tårn på Koldinghus er 75 m. højt og er også et storslået udsigtspunkt. Slottet har bl.a. fungeret som fæstning, kongeligt residentsslot og museum. Da pesten hærgede i København fra 1711-12, opholdt Kong Frederik 4. og hoffet sig på Koldinghus. I den anledning blev slottet selvfølgelig ombygget, så det svarede til barokkens krav til arkitektur.

Det imponerende slot led dog en forfærdelig skæbne, da det brændte ned i 1808. Danmark var allierede med Frankrig og Spanien under Napoleonskrigene og i den forbindelse boede der spanske og franske soldater på Koldinghus. De var vandt til et varmere klima og frøs derfor så forfærdeligt under deres ophold i Kolding. Soldaterne fyrede for hårdt op i kaminerne på det gamle slot og en frygtelig brand brød løs. Brandposterne nåede ikke at opdage branden, før det var for sent. Ilden fortærrede så store dele af slottet, at man opgav at genopbygge det, og slottet lå som ruin frem til 1890'erne, hvor det store restaureringsarbejde begyndte.

I dag er Koldinghus museum, hvor du kan gå på opdagelse i slottets historie og se spændende særudstillinger. 

Hotel nær Koldinghus

Skal du besøge Koldinghus er det oplagt at bo på Scandic Kolding. Hotellet ligger blot 12 min. kørsel i bil fra slottet. Du kan også leje cykler på hotellet og være ved den historiske bygning på 20 min.