10 insidertips til Lofoten

Lofoten har et stort udvalg af aktiviteter, men det kan være svært at vælge, hvad du skal lave, hvis du kun har begrænset tid til rådighed. For at gøre det lettere at vælge har vi sammensat en liste over de 10 bedste ting at foretage sig i Lofoten med hjælp fra vores lokale eksperter og medarbejdere. Vi har hoteller både i Solvær og Leknes, som er gode udgangspunkter for at udforske verdens smukkeste øhav – lige som de lokale gør.1. Surfing ved Unstad

Ylva Vildem, receptionist, Scandic Leknes Lofoten

“Unstad er et virkeligt fantastisk sted. Verdens bedste surfere samles her, da Lofoten har nogle af de bedste surfingstrande i verden. Derudover sørger vandtemperaturen for, at der ikke er så mange mennesker på stranden, og du kan være så heldig at få bølgerne helt for dig selv. Selv om et voksende antal norske og udenlandske surfere flokkes til Unstad, anses det stadig som et sjældent uudforsket surfingområde. Vi samarbejder med Unstad Arctic Surf, og vores hoteller har adgang til surflektioner og leje af udstyr.”

2. Hauklandstranda og Uttakleiv

Sylvi Paulsen, receptionist, Scandic Leknes Lofoten

Her får du 2 tips i ét! Haukland strand tilbyder en utrolig udsigt og er en af de mest populære attraktioner i Lofoten, og ikke uden grund! Stranden er dækket af hvidt sand og har turkisblåt vand, beliggende under dramatiske bjergtoppe langs kysten. “Hvis du ønsker at se Haukland fra oven, anbefaler jeg at bestige Mannen. Det tager ca. 30 til 60 minutter, og du får en af Lofotens mest betagende udsigter. Hvis du skal vælge én vandretur, så er dette den rette”, siger Sylvi! Mannen deler Hauklands og Uttakleivs strande. Det bedste sted for at få et glimt af nordlyset er Uttakleiv, og mange af de lokale samles her for at nyde det fantastiske syn.HAUKLAND STRAND: Udsigten over Haukland fra toppen af Mannen er uforglemmelig.

3. Lofotr Vikingmuseum

Kjetil Kvalvik, driftsleder, Scandic Svolvær

Vikingemuseet tager dig tilbage til en tid, hvor livet var mindre kompliceret, men også meget mindre komfortabelt end vores moderne liv. Det største høvdingehus, der nogensinde er opdaget, er blevet gravet op og er 83 meter langt i dets fulde længde. Museet fortæller vikingernes historie på en engagerende måde, og jeg anbefaler altid vores gæster at besøge stedet. Museet tilbyder også events med mad og drikke serveret på ægte vikingemanér, og gæsterne får lejlighed til at møde menneskerne på gården og selve høvdingen. Disse events er utroligt populære, især når der skal afholdes kick-offs eller gruppeevents.”

4. Djevelporten

Gunhild Elisabeth Laundal, hoteldirektør, Scandic Svolvær

“Det er en spektakulær klippeformation, lige over en stor kløft i fjeldet, mellem Froskens og Floyas tinder. Djevelporten er et populært sted at fotografere, så sørg for at medbringe dit kamera. Det er en relativt enkel vandretur, bortset fra den stejle optur, lige ved siden af Svolvær.”

5.Fiskeri i Lofoten

Ivan Aksberg, kok, Scandic Leknes Lofoten

“Istorsk er synonym med Lofoten. Det bedste tidspunkt for torskefiskeri er i perioden fra januar til april. De største fisk, der vejer 30-40 kg, fanges fra en båd, og hvis du ikke har din egen båd, er der masser af udlejningsbåde at vælge i mellem. Der er ære og stolthed i torskefiskeri i regionen. Lofotposten startede en tradition for 40 år siden, hvor de gav et kilo kaffe til alle fiskere, der fangede en torsk, der vejede mere end 30 kg i løbet af Lofot-sæsonen. Det er der navnet Kaffetorsk kommer fra. For at øge konkurrenceånden afholdes verdensmesterskabet i torskefiskeri i Svolvær i marts og anses for at være en af verdens største fiskerikonkurrencer.” Hvis du ønsker at prøve torsk uden selv at fiske, anbefaler Ivan et besøg hos Anitas Sjømat på øen Sakriss. “Stedet er “verdensberømt” for dets hjemmelavede fiskeburgere og tilbyder et stort udvalg af fisk og diverse skaldyr!”

6. Ryten (543 meter over havoverfladen)

Lene Martinsen, restaurantbestyrer, Scandic Leknes Lofoten

“Lofoten forbindes tit med fjeldvandring, og en af de mest imponerende vandreture er Ryten, nord for Kvalvika strand. Der er ikke noget bedre sted end denne strand at se solen gå ned i havet. Sørg for at medbringe en fuldt opladet telefon, for du vil helt sikkert tage masser af billeder her! Turen tager ca. 5 til 8 timer, inklusive tilbageturen. Det er en fantastisk vandretur om vinteren.” Bemærk! Kvalvika strand, lige neden for Ryten, er et meget eksponeret område i Lofoten, og vi anbefaler derfor, at gæster tager til andre strande end lige netop denne.

7. Kaviarfabrikken

Sanne Abrahamsen, receptionist, Scandic Svolvær

“På Kaviarfabrikken kan du se norsk og international kunst i historiske omgivelser. Fra 1950 blev bygningen i Henningsvær brugt til kaviarproduktion, og den er et velkendt vartegn i regionen. Bygningen har været udsat for voldsomme vejrbetingelser, som har sat deres præg i løbet af årene. Renoveringsarbejdet startede i 2006 for at bevare bygningen, og berømtheder som Michael Sailstrofer og Bjarne Melgard har bidraget til renoveringen.”

8. Glasshytta på Vikten

Marianne Larsen, receptionschef, Scandic Leknes Lofoten

Først kom fiskerne til Lofoten, siden fulgte kunstnerne efter. Det var i glashytten på Vikten, at Åsvar Tangrand startede sin glaspustervirksomhed i 1976 – den første person, som gjorde dette i det nordlige Norge. Hytten har en fantastisk udstilling af glaskunst. Se kunstneren i aktion, og køb kunstværk med hjem. Galleriet ligger i vilde og smukke omgivelser og er perfekt at kombinere med en vandretur. Om sommeren har glashytten en café. Du vil være ét med kunsten og naturen her, og et besøg til glashytten er fantastisk – uanset vejret.”

9. Bunesstrand/Helvtestind

Dag Kolstad Nilsen, receptionist, Scandic Svolvær

“Du må bare ikke gå glip af endnu en smuk strand lige ved siden af en majestætisk tinde. De fleste besøgende i Lofoten vil kun se Helvtestind som et massivt fjeld, der skyder lige op fra Bunesstrand. Nogle vil stille sig tilfreds med dette fantastiske syn, men hvis du klatrer op på toppen af Helvtestind, vil du opleve et uforglemmeligt syn, hvor du kigger ned på Bunesstrands skinnende hvide sand og det turkise vand. Turen starter med en smuk færgetur fra Reine til Vindstad, hvor du derefter begynder din vandretur til fods.”

10. Tjeldbergtind

Tina Dahl Olsen, receptionschef, Scandic Svolvær

Den perfekte vandretur for hele familien! Denne vandretur er forholdsvis kort (ca. 2 timer ud og hjem), men toppen giver dig en 360-graders udsigt over regionen, med Svolvær mod syd og Kabelvåg mod vest. Maksimal belønning for en minimal indsats, og en vandretur, der er perfekt til en weekend, hvor målet er at opleve Lofoten og alt, hvad den har at byde på!”