Bedste tip til mundtlige præsentationer

Elaine Eksvärd er retorikekspert, forfatter og forelæser. Hun har skrevet flere bøger om retorik og fungerer som ekspert på tv, hvor hun har analyseret internationale politikere. Men hvordan taler man egentlig godt?

Kontakt os

Ugyldigt antal personer
Detaljer
Navn på kontaktperson er obligatorisk
E-mail er obligatorisk Ugyldig e-mailadresse
Telefonnummer er obligatorisk Ugyldigt telefonnummer
Ugyldigt format

Hun ved, hvordan du taler godt!

Retorik er kunsten at få folk til at lytte. Men hvordan opnår man det? Og hvad skal man tænke på, når man skal tale for andre mennesker?

For at folk skal have lyst til at lytte til dig, er det vigtigt at vække 3 følelser:

  • Nysgerrighed
  • Troværdighed
  • Velvilje

Retorikekspert Elaine Eksvärd nævner desuden vigtigheden af at være velforberedt og at holde øjenkontakt med publikum. Også tøjet, man har på, spiller en vigtig rolle. Det gælder om at klæde sig strategisk på til anledningen og tænke over spørgsmålet: Hvad vil jeg gerne signalere?

Når det gælder ting, man bør undgå, mener Elaine, at man bør undgå at anvende en undskyldende retorik. Formuleringer som "jeg skal bare ..." eller "jeg skal tale lidt om  ..." gør egentlig bare lytteren uinteresseret.

Kan alle blive gode talere?

Elaine mener, at alle kan blive gode talere. Alle kan optræne deres retoriske evner, og det er naturligvis godt at øve det i praksis.

– Sig ja til muligheden for at give en præsentation eller holde en tale ved et bryllup eller en fest, siger hun.

Elaine er vant til at tale foran andre mennesker, og hun har bl.a. forelæst i sammenhænge med Tony Blair og Göran Persson.

Nervøsitet er ikke altid negativ

Bliver retorikeksperter aldrig nervøse, når de skal tale til folk?

– Jo, absolut! Der er altid en vis nervøsitet, men i forskellig grad. Jeg plejer at tænke, at det betyder, at jeg har respekt for publikum, siger Elaine.

Nervøsitet behøver altså ikke nødvendigvis være negativ – det kan handle om, at man tager opgaven alvorligt, og at man respekterer sit publikum. Men selvom man synes, det er svært og gerne vil håndtere sin nervøsitet, anbefaler Elaine, at man skal tænke på, at det egentlig ikke handler om en selv. Det er ikke dig –  men budskabet, som er væsentligt, når du skal tale for andre.