Book et møde

Lottie Knutson: "HVEM HAR EGENTLIG BALANCE I LIVET?"

Hun blev udråbt til national heltinde for sin indsats under tsunamikatastrofen i december 2004, men hun var ikke på jagt efter hæder. Lottie Knutson giver her sit syn på lederskab i et stadigt mere krævende arbejdsliv. Mød bestyrelsesmedlemmet, der føler sig hjemme på sit landsted i øhavet og altid er hudløst ærlig.

Lottie Knutson, daværende kommunikationsdirektør for Fritidsresor, var en af de første, der indså alvoren af tsunamien, der ramte Indonesien og Thailand anden juledag 2004. Hun blev straks udråbt som national heltinde, og det blev foreslået, at hun skulle være udenrigsminister. Men hun havde det ikke godt med hæderen.

"Det går snart ned ad bakke"

"Jeg forventer altid det værste, så jeg gik og ventede på, at det hele snart ville gå ned ad bakke. Jeg er, ligesom alle andre, ikke perfekt, og måden jeg blev fremstillet på føltes underlig og uvirkelig. Man kan lære to ting af de fleste kriser: Nødvendigheden af at tage hurtige beslutninger, og hvor svært det er at gøre netop det. Jeg blev dybt påvirket af tsumanien. Hvad er vigtigt, og hvad er ikke, hvad er mine sande værdier," siger hun.

Behov for et mere afvekslende liv

Efter mere end 15 år hos Fritidsresor valgte Lottie at forlade sin stilling som kommunikationsdirektør i 2014. På det tidspunkt havde hun allerede været på orlov et par måneder for at skrive sin bog "Nödrop - När krisen kommer". Bogen drøfter emner som arbejdet bag kulisserne efter tsunamien samt andre kriser såsom arbejdsløshed. Mens hun sad på et fly til Indien og arbejdede på bogen, begyndte hendes krop at protestere. Hun fik det dårligt på flyet, hyperventilerede og mistede følelsen i hænder og fødder.
"Det var næsten ironisk, at det skete, da jeg lige var begyndt at skrive en bog om krisehåndtering. Jeg følte, at jeg havde mistet meget af det, der gjorde mig til den person, jeg var. Beslutningen om at forlade Fritidsresor blev taget. Jeg ville prøve noget nyt og have en mere afvekslende dagligdag," siger hun.

Rejsende bestyrelsesmedlem

I dag har hun opgaver for bestyrelserne i H&M, Stena Line og Scandic Hotels og rejser meget for at tale om emnerne i bogen. Lige præcis i dag skal hun til Grand Hôtel i Stockholm for at tale foran 700 personer, herunder den tidligere finansminister Anders Borg.
"Jeg er lidt anspændt, men jeg bliver ikke nervøs. Jeg vil ikke skuffe nogen blandt publikum, fordi de er der for at lytte til mig, og nogle gange har de betalt penge for det," siger hun.

Ærlige komplimenter eller kommentarer

Lottie er fascineret af de traditionelle familievirksomheder, hvor de sætter sig ned og laver planer for de næste 30 år, og hun er yderst interesseret i kundeadfærd. Så det er ikke en tilfældighed, at hun er en del af de bestyrelser, hun er. Lottie siger spøgende om sig selv, at hun er den i bestyrelseslokalet, der ikke altid formår at holde mund. Hun siger tingene, som de er, men hun siger dem med oprigtig interesse og dedikation.
"Jeg er meget ærlig. Men siger man tingene lige ud for ofte, kan det opfattes som kritik og få folk til at gå i forsvar. Det er skidt, for så stopper de med at lytte. Det er vigtigt at lægge vægt bag sine ord. Der skal lyttes til alle personligheder. Jeg giver ærlige komplimenter og kommentarer, men i det mindste betyder det, at folk tror på det, jeg siger. Jeg vil være et eksempel på det, jeg siger, og den jeg er. Jeg foretrækker at tænke langsigtet, og jeg er ærlig," siger Lottie.

Det er okay ikke at være venner på arbejdet

Ligeledes har hun sagt, at hun finder begrebet "arbejdskammerat" underligt. Lottie ønsker ikke at være venner med alle på arbejdet, og det synes hun, er okay.
"Vi er der ikke som venner, der skal kunne lide hinanden. Vi er der for at gøre et arbejde. Det bliver ofte glemt, når tingene går skævt. Faktum er, at arbejdsgrupper med en mere objektiv tilgang kan håndtere vanskeligheder bedre end grupper med fokus på personlige relationer. Her kan fejlanvendte medarbejderundersøgelser være risikable. Lederskab er ikke en popularitetkonkurrence. Der skal nogle gange tages svære beslutninger. Hvis du kan lide mange af dem, du arbejder med, er det bare en bonus," siger Lottie. Lotties karriere har været intens, og hendes verden handler om at vælge og fravælge.
"Hvem har egentlig balance i livet? Jeg har valgt at arbejde en hel del, og derudover har jeg prioriteret familien. Jeg har ikke haft tid til at gå på restauranter. Når vennerne vil mødes, kommer de og griller på vores landsted i øhavet. Ambitiøse middagsinvitationer på en træt fredag aften er bandlyst i vores familie," siger Lottie.

Kriser kræver forberedelse

Lottie arbejdede med krisestyring før og efter tsunamien. Både med intensive nødsituationer og mere langvarige, mindre intensive kriser, der kan være lige så svære. Ifølge Lottie er forberedelse nøglen til håndtering af kriser.
"Det er ikke nødvendigvis noget stort, såsom at forberede sig på at alle servere går ned, det kunne også handle om at forberede sig på en svær samtale, for eksempel hvis en medarbejder skal afskediges. Hos Fritidsresor plejede jeg at få mine kolleger i HR til at øve sig på samtaler som disse med mig. Den vigtigste del af forberedende praktiske øvelser er at lægge mærke til sin egen og kollegernes reaktion. De praktiske øvelser skal udføres i teams. Alle reagerer forskelligt, og alle typer øvelser er nødvendige," siger hun.

Selv soldater i krig tager en pause

En anden vigtig del af at håndtere kriser er at tage en pause. Hun henter inspiration hos uniformerede erhverv, såsom sygeplejersker, ambulanceførere og soldater, der tager deres uniform af efter arbejde.
"De er nødt til at trække stikket. Det er nødvendigt for at bevare energien. Vi skal passe på hinanden og os selv. Jeg tager mit arbejdstøj af, så snart jeg kommer hjem, og hopper i noget behageligt. Det giver mig en tydelig afslutning på arbejdsdagen," siger hun.

Hold din professionelle og private identitet adskilt

"Det er vigtigt at skelne mellem din professionelle og private identitet. Arbejde er arbejde, og det er ikke det, jeg laver, når jeg har fri. Det er jeg ofte nødt til at minde mig selv om. Vi tager alle på arbejde om morgenen og hjem bagefter. Men hvis vi ikke skelner mellem vores arbejdsliv og privatliv, bliver vi sårbare. Vi har ikke noget at falde tilbage på i hårde tider med stress, konflikter eller afskedigelser," siger Lottie.

Lederskab i et stadig mere krævende arbejdsliv

I øjeblikket funderer hun over spørgsmålet om lederskab i et arbejdsliv, hvor presset stiger og konstant er til stede. Det forventes, at vi står til rådighed døgnet rundt, og naturlige pauser hører fortiden til.
"En intens dag på arbejdet er til at overskue, så længe man kan se en ende på det. Det er de højintense krisesituationer, uden pauser eller afslutninger, der gør, at vi ikke kan klare mere. For tiden er der en tendens til, at folk opfører sig som martyrer og arbejder til sent ud på aftenen eller natten. Det er her vi skal passe på os selv og sætte grænser. Som flypersonalet siger, skal du tage din egen iltmaske på, før du hjælper andre. Jeg tror, at flere og flere ledere er begyndt at forstå vigtigheden af at tage pauser," siger hun.Skriver rejseartikler

Det seneste år har Lottie genoptaget sin tidligere karriere som journalist. Hun skriver artikler til et rejsemagasin – bare for sjov. Før Fritidsresor var hun ansat ved SAS, og Lottie indrømmer, at alle årene i rejsebranchen har påvirket hende.
"Når vi er på ferie, går jeg rundt og tjekker hotellet. Jeg vil have en fornemmelse af stemningen og servicen. Det vigtigste på et hotel er sengene og puderne. Jeg er en ægte hotelnørd. Min familie har lært at leve med det," griner hun. Lotties bedste tip er at sove på et hotel i nærheden af lufthavnen, når man rejser, så man vågner veludhvilet og i godt humør før ferien, i stedet for at være udmattet fordi hele familien har været oppe indtil klokken fire om morgenen.

Genfandt nysgerrigheden

Lottie stråler af tilfredshed med, hvor hun er i dag, og hun siger, at hun nu har den afvekslende hverdag, hun længtes efter. Hun har genfundet sin nysgerrighed, hun elsker den digitale udvikling og kan lide at tale med og blive inspireret af mennesker, der er eksperter på området. Hun har også haft muligheden for at dyrke sine personlige interesser igen, og de fleste har sikkert gættet, hvad det er. Præcis. At rejse.

Få inspiration til gode møder og invitationer til særarrangementer – tilmeld dig vores nyhedsbrev her.

Få nyhedsbrevet direkte ind i din indbakke