Opskrifter på allergivenlig morgenmad

Det kan være svært at finde lækre opskrifter på allergivenlig morgenmad. Det kan også være en udfordring at finde opskrifter på mad uden gluten, laktose eller animalske produkter. Vi har samlet nogle nedenfor - og vi opdaterer løbende med nye. Alle opskrifter kan laves med laktose- og glutenfri produkter.

Tortilla - et pift af Mexico til din morgenmad

4 portioner

4 stk. tortilla (for den hurtige version, kan du købe dem færdige) | 2 stk. avokado i skiver | 4 æg | 1 dl. revet ost | 2 tomater, hakket fint | 1 fed hvidløg | 1 dl finthakket spinat | salt & peber

1. Bland tomat, hvidløg, salt og peber til tomatsalsa. 2. Læg en tortilla på en stegepande ved middel varme. 3. Læg skiver af avokado på halvdelen af tortillaen, og slå et æg ud i midten af avokadoskiverne (så løber ægget ikke ud over hele tortillaen). 4. Top med ost, spinat og tomatsalsa. 5. Læg den anden halvdel af tortillaen hen over og steg i ca. 4 min. på hver side.
Velbekomme!

Denne opskrift er som udgangspunkt ikke gluten- eller laktosefri - men kun fantasien sætter grænser, og du kan sagtens eksperimentere med glutenfri pandekager eller helt udelade osten.

Drømmegrød - til den søde morgenstund

2 dl. hakkede havrekerner | Vand | 3 dl. yoghurt | 1 citron, vasket | 1 lime, vasket | Honning | Topping som f.eks. mango, kokos, hindbær, kanel og banan.

1. Læg havren i blød i vand i mindst 4 timer før tilberedning og gerne natten over. 2. Sigt vandet fra havren og bland med yoghurt, skal fra citron og lime og citronsaft. 3. Smag til med honning. 4. Hæld grøden i mindre skåle eller glas og top din favorittopping. 5. Server straks.

Du kan også opbevare grøden i køleskab - den holder mindst 1 uge. Tilsæt dog først toppings, lige inden du serverer grøden.

Drømmegrøden kan laves med laktosefri yoghurt - og det går ikke ud over smagen!

Opskriften er venligst udlånt af bogen "Grøt: På ville veier".

Lune muffins - til morgenmad eller snack

10 stk.
2 dl. hvedemel | 2 dl. fulkornsmel | 2 tsk. bagepulver | ½ tsk. salt | 2 æg | 200 g. græsk yoghurt eller creme fraiche/stiv kokosmælk | 1 dl. mælk | Salt fyld: Skinke | Ost | Cherrytomater | Forårsløg | Sødt fyld: Hindbær | Blåbær | Æbletern | Honning

Tjek at du har: Muffinforme, piskeris og olie

1. Sæt ovnen på 200 grader. 2. Pisk de våde ingredienser sammen og tilsæt derefter de tørre. Bland det hele grundigt sammen. 3. Fyld muffinformene 2/3 op med dej. 4. Top med det ønskede fyld. 5. Bag midt i ovnen i ca. 15 min.

Lækker granola - til morgenmad eller snack (laktosefri)

5 dl havregryn | 4 dl rugflager | 3 spsk. sesamfrø | 3 spsk. græskarkerner | 2 dl valnødder | 1 dl kokosflager | ½ dl solsikkefrø | 1½ dl. æblesyltetøj | 4 spsk. honning | 1 stor spsk. kanel | 2 knivspidser salt | 1 dl tørrede tranebær | 1 dl rosiner

1. Bland alle ingredienser bortset fra de tørrede bær 2. Læg blandingen på en bageplade beklædt med bagepapir 3. Bag granolaen i ovnen ved 180 grader i ca. 40 min. til den får en gylden farve 4. Bland de tørrede bær i og sæt til afkøling i en glaskrukke eller tæt beholder.

Hjemmelavet chokoladepålæg - til den søde tand (glutenfrit)

200 g. chokolade (evt. 100 g. lys og 100 g. mørk) | 2 dl piskefløde | 75 g. blødt smør i tern


1. Hak chokoladen groft 2. Varm fløden op til kogepunktet, tag gryden af varmen og bland fløden med chokoladen. Lad blandingen smelte sammen i nogle minutter, inden du rør det sidste sammen til chokoladen er helt smeltet 3. Tilsæt smørret lidt ad gangen og rør det hele sammen til en glat masse 4. Hel blandingen på et glas med låg og lad det stå i køleskabet natten over.

Hjemmelavet chaite - til kolde dage (glutenfri)

1 spsk. hel kardeomme | 1 tsk. sorte peberkorn | 1 tsk. nelliker | 3-4 kanelstænger | 5 skiver frisk ingefær | 1 spsk. sort te | 1 l. vand | ½ l. letmælk

1. Kog vandet op og bland alle de tørre ingredienserne i (på nær den sorte te) 2. Lad det trække i 5 min. før du tilsætter teen 3. Hæl mælken i 4. Sigt teen igennem en si - enten over en tekande eller direkte i koppen 5. Tilsæt sukker eller honning efter behov.

Du kan også lave chaiteen uden laktose - så skal du blot bruge laktosefri mælk.

Egg Cocotte - uden gluten 

Til 4 portioner.
4 æg | Tomatsalsa: 2-3 tomater, 1 rødløg, 3 kvaster basilikum, salt og peber | Sennepssauce: 2 dl creme fraiche, 2 spsk. grov dijonsennep | Sprøde brødstænger: ½ hvidt brød (evt. glutenfrit), ca. 1 dl. olivenolie, hvidløg i tynde skiver efter smag, salt og peber

1. Sæt ovnen på 200 grader. 2. Tomatsalsa: Hak alle ingredienser fint, bland dem sammen og smag til med slat og peber (tilsæt evt. lidt chili, hvidløg og lime, hvis du har lyst) 3. Sennepssauce: Bland alle ingredienser sammen. 4: Sæt fire små, ildfaste forme i en bradepande eller ildfast fad og fyld det med varmt vand (der må ikke komme vand i de små forme). 5: Læg en spiseske sennepssause i bunden af hver form. 6: Knæk et æg i hver form. 7: Top med salsa. 8: Bag æggene i vandbad i ovnen i ca. 15 min. 9: Brødstænger: Skær brødet i stænger. Vend dem i olie, hvidløg, salt og peber. Steg dem på panden eller i ovnen til stængerne er sprøde. 

Du kan sagtens servere egg cocotte uden brødstænger som alternativ til fx røræg.