Koldinghus

Koldinghus er et gammelt kongeslot bygget i midten af 1200-tallet. Det ligger midt i en smuk park, omgivet af skov og voldgrav. I 1808 blev det smukke slot dog fortærret af en stor brand, og længe stod slottet som en romantisk, forladt ruin. I dag er slottet restaureret og indrettet som museum.Koldinghus - fra slot til ruin

Få en af Danmarks største kulturelle og historiske oplevelser. Bo hos os på Scandic Kolding - så er du kun en smuttur fra Koldinghus.

Bål og brand

Midt i 1200-tallet stod det storslåede Koldinghus færdigt. Slottet har bl.a. fungeret som fæstning, kongeligt residentsslot og museum. Bl.a. var det tilflugtssted for Kong Frederik 4. og hoffet, da pesten hærgede i København fra 1711-1712.

Det imponerende slot led dog en forfærdelig skæbne, da det brændte ned i 1808. Danmark var på dette tidspunkt allierede med Frankrig og Spanien under Napoleonskrigene, og i den forbindelse logerede både spanske og franske soldater på Koldinghus. De var vant til et varmere klima og frøs derfor så forfærdeligt under deres ophold i Kolding. Derfor fyrede soldaterne hårdt op i kaminerne på det gamle slot. Men de var for ivrige, og en frygtelig brand brød løs. Brandposterne nåede ikke at opdage branden, før det var for sent, og ilden fortærrede i sidste ende så store dele af slottet, at man opgav at genopbygge det, og slottet lå som ruin frem til 1890'erne, hvor det store restaureringsarbejde begyndte.

I dag er Koldinghus museum, hvor du kan gå på opdagelse i slottets historie og se spændende særudstillinger.