Musikeren Fallulah – om at være trendsætter og on tour

38-årige Maria Apetri, også kendt som musikeren Fallulah, rammer snart de danske veje, når hun til februar og marts turnerer landet rundt med sit femte album Celeste. I ugerne på tour bliver Scandics hoteller hendes hjem væk fra hjemmet. Det og meget mere har vi fået en snak med Fallulah om.Mennesket bag Fallulah
Vi er efterhånden mange, der har hørt Fallulahs fængende hits, men hvem er kvinden bag musiker-aliasset?

”Altså, jeg er først og fremmest et helt almindeligt menneske, kæreste og mor, som er så heldig at jeg kan leve af min store passion for musik. Jeg har aldrig taget det for givet, at jeg kunne leve af min musik og derfor er jeg utrolig taknemmelig for, at jeg kan beskæftige mig med det, jeg elsker allermest”, fortæller Fallulah.  

”Jeg voksede op i et hjem fuld af dans og balkanmusik, som datter af en dansk mor og rumænsk far. Siden jeg var lille, har jeg haft et behov for at skabe noget musikalsk, og jeg skrev også sange for sjov. Med tiden voksede min trang til at skabe musik, og den måtte ud og leve i stedet for at forblive i min private boble. Jeg tog beslutningen om at udleve min musik, da jeg gik på danseskole i New York. Dagene var fyldt med dans, men i aftentimerne og de søvnløse nætter skrev jeg musik, og det betød gradvist mere og mere for mig”.


Kunstneren Fallulah

Fallulah rejste hjem for at satse fuldt ud på musikken. Hun var 21 år og havde gæld til op over begge ører efter opholdet på danseskolen i New York. Derfor tog hun et job som tjener for at banke gælden af, mens hun i nogle år skrev og udviklede sin musik.

”Jeg er glad for, at jeg havde nogle år, hvor jeg skabte min egen lyd og identitet som musiker, inden jeg landede en pladekontrakt. På den måde vidste jeg, hvad jeg stod for, i stedet for at pladeselskabet formede mig som kunstner. Med tiden har min musik selvfølgelig udviklet sig – det er trods alt snart 14 år siden, at mit første album udkom. Jeg skriver meget selvbiografiske tekster og der er sket meget i mit liv siden dengang, fx er jeg blevet mor til tre skønne piger.”

”Navnet Fallulah refererer ikke til nogen bestemt ting eller sted. Det dukkede bare op i mit hoved en dag og føltes rigtigt. Fallulah er som en atmosfære eller et sted, som jeg kan træde ind i for at skabe musik. Det er frigørende, at det ikke er mit eget navn, der er i brug. Mit pladeselskab bad mig i første omgang om at ændre det, men jeg stod fast på, at mit kunstnernavn skulle være Fallulah”.


Berømmelse

Fallulah, du blev pludselig et kendt navn, da du brød igennem med kæmpehittet ”Out of it”, der blev spillet på repeat af radiostationer landet over tilbage i 2011. Hvordan oplevede du berømmelsen, der fulgte med gennembruddet?

”Det var en stejl læringsproces, fordi det gik så hurtigt. Det gik fra, at jeg havde haft musikken primært for mig selv, til at der pludselig var virkelig mange mennesker, der kendte musikken. Det skabte et pres fra musikbranchen og medierne, som det tog mig noget tid at lære at navigere i.”

”Helt anderledes var det med mit publikum, som jeg aldrig har følt et pres fra til at skulle være nogen eller noget specielt. Det, at folk pludselig sang med til mine koncerter, har jeg til gengæld oplevet som magisk. Det skaber et særligt fællesskab at synge sammen til en koncert.”


Kunsten at sige fra

Efterhånden som tiden er gået og musikkarrieren har udviklet sig, har Fallulah fundet ind til kernen af det, som inspirerer hende som kunstner. Det har givet hende modet til at sige fra over for de ting i musikbranchen, som dræner og demotiverer hende.  I sensommeren 2022 gik Fallulah derfor ud med nyheden om, at hendes kommende album ikke ville blive udgivet på streamingtjenesterne.

”Ved at sige fra over for streamingtjenesterne, ville jeg sende et signal om, at musik har værdi. For lytterne gør streamingtjenesterne det nemt, men det er ikke økonomisk bæredygtigt for os, der skaber musikken. Det betyder, at der er mange, der falder fra, fordi de ikke har råd til at lave musik.”

”Udover at det føltes som om, jeg gav min musik gratis væk, så byggede streamingtjenesterne heller ikke bro mellem mig og mit publikum. Jeg kunne ikke mærke, hvem der lyttede til min musik og så blev det lidt på autopilot, det med at skabe musik og lægge det op til streaming, uden nogensinde at få feedback fra lytterne.”

Man kunne måske tro, at det ville være et gigantisk benspænd for Fallulah at gå imod de digitale tendenser i samfundet, men det har vist sig, at hendes publikum var åben over for nye måder at tilgå musik på. 

”Det lykkedes mig at komme bredt ud med mit budskab, fordi flere medier gerne ville tale med mig om beslutningen om at boykotte streamingtjenesterne. Det har været livsbekræftende at mærke, at folk gerne ville støtte op om tankegangen og købe min musik analogt som vinyl eller CD.”

”Mit budskab har også skabt noget indefra i min branche, hvor jeg ser flere kollegaer tage bladet fra munden og forklare, at det med streamingtjenester heller ikke er økonomisk rentabelt for dem. Det er rigtigt spændende, at flere kunstnere nu overvejer, om de også kan udgive deres musik på andre måder,” fortæller en tydeligt stolt Fallulah.  


On tour

Hvad kan publikum, der støtter op om din musik ved at købe koncertbilletter, så forvente af din Celeste tour 2024?

”Jamen, de kan godt forberede sig på lidt af en musikalsk gavebod. Vi har sammensat et godt sæt, der byder på alt fra det rockede og det helt nære. Da vi var på tour sidste gang, fandt vi ud af, at det gav en helt særlig stemning at komme ned blandt publikum og synge uden mikrofon, så det skal vi helt sikkert prøve igen.”

Er livet så en fest både på scenen og bagefter, når lyset er slukket og publikum gået hjem?

”Nej”, lyder det prompte svar fra Fallulah. ”Jeg har måttet lære, hvordan jeg kan passe på mig selv, når vi er flere uger på tour. Så overlader jeg rock n’ roll til scenen, fordi det er altså ikke holdbart at feste igennem og så stå på scenen igen næste dag. Jeg vil gerne være den bedste udgave af mig selv og det kræver, at jeg får sovet tilstrækkeligt og spiser noget ordentlig mad.”

”Jeg har boet på Scandics hoteller år efter år, siden jeg startede med at turnere. Personalet er altid søde, og jeg føler mig velkommen. Jeg sover godt i deres senge, og her er altid træningslokaler, så jeg kan få rørt mig efter at have siddet i en tourbus i flere timer.”

Nu hvor du er blevet mor, er det så et større afsavn at være væk hjemmefra i længere perioder?

”Ja, det er da et afsavn at være væk fra familien, men jeg tror på, det giver mine piger noget, når deres mor har det godt. Jeg kommer hjem fra mine koncerter fyldt op af positiv energi, og den følelse vil jeg gerne give videre til mine børn. Samtidig er det en stor hjælp, at min kæreste Thomas bakker helhjertet op om min musikalske karriere. Ellers ville det jo have været umuligt at være på turné i ugevis.”

Du kan opleve Fallulah på hendes Celeste tour 2024 fra 15. februar til 22. marts. Køb dine billetter her.