FRA MESTERLÆRE TIL KØKKENCHEF
I 2011 startede Oliver Knudsen i mesterlære som kok hos Scandic Regina. Efter en lang rejse både i og uden for Scandic regi, er han i dag køkkenchef i en alder af bare 28 år. Ifølge Oliver er det troen på ham, der har båret ham så langt.
I fars fodspor
Det lå i kortene, at Oliver skulle blive en del af Scandic. Hans far havde nemlig været en del af koncernen i mange år som køkkenchef på Scandic Regina i Herning. Samme hotel skulle vise sig at bane vejen for Olivers karriere, da han i 2011 startede i mesterlære som kok hos netop Scandic Regina.
Rejsen startede som et praktikforløb, og da Oliver hurtigt fandt ud af, at Scandic var et godt sted at være, valgte han at forkorte praktikperioden for at komme hurtigere i lære. ”Jeg mærkede med det samme, at alle er velkommen. Det er det, jeg synes Scandic er så gode til - at inkludere alle, uanset hvor man kommer fra”.
Oliver blev på Scandic Regina under hele sin kokkeuddannelse og i 2015 stod han med eksamensbeviset i hånden og var færdiguddannet kok. ”Jeg var virkelig glad for min elevtid. Vi er så familiære. Vi griner og græder sammen, og vi er der virkelig for hinanden”. Men efter fire gode år hos Scandic Regina valgte Oliver at søge nye veje og sagde farvel til sin Scandic familie for at aftjene sin værnepligt i Søværnet.
Nye veje
Farvel blev til ’på gensyn’. Efter værnepligten så Oliver nemlig sit snit til at komme tilbage til Scandic, da Aarhus City søgte en kok. Her begyndte han i 2016, og det blev starten på, at Oliver dygtiggjorde sig på ét bestemt område: ”Det var hos Aarhus City, at jeg blev klogere på, hvad jeg ville med mit kokkeliv. Min køkkenchef Torben kunne se, at jeg var god all-around, men han opfordrede mig til at specialisere mig, så jeg blev rigtig god til én ting”.
Med Torbens tro og opbakning, fandt Oliver passionen for desserter og chokolade, som han nørdede til perfektion. ”Jeg fik lov til at købe udstyr, eksperimentere og fordybe mig. Det var fedt at få lov til at udtrykke mig og skabe mit eget DNA”.
Dårligt knæ
To år senere fik Oliver en hård besked. Han havde længe døjet med et dårligt knæ og da smerterne fra knæet gradvist blev værre og værre, søgte han læge. Efter en scanning meddelte lægen, at Oliver ikke længere kunne være kok. ”Lægen sagde, at hvis jeg stadig gerne ville kunne gå, så skulle jeg finde et andet arbejde.
Oliver sagde derfor jobbet i Aarhus op og skulle lige pludselig tage stilling til, hvordan han så skulle omlægge sit liv. ”Det var en hård dom at få og efter min opsigelse kom jeg i tre måneders intensiv genoptræning”. Efter genoptræningen valgte Oliver at starte i et kantinejob hos Bestseller, hvor tempoet var et helt andet.
Fra kantine til landshold
Oliver landede rigtig godt i kantinejobbet. Lynhurtigt fik han også et godt forhold til sin souschef, som med det samme kunne se Olivers potentiale. Kort tid efter Olivers tiltrædelse søgte catering-landsholdet folk og indstillede til optagelsesprøver. Souschefen opfordrede Oliver til at søge med det samme. ”Det er da lige noget for dig”, men Oliver var skeptisk og troede ikke rigtig selv på det.
På trods af sin egen tvivl, søgte Oliver alligevel ind, da han havde en kæmpe støtte i sin souschef, som lovede at hjælpe og øve med ham hver dag efter arbejde. ”Min souschef var der 100% for mig, hele vejen igennem”.
Oliver søgte ind, han gik videre og blev indkaldt til optagelsesprøve. Til Olivers store overraskelse, blev han efterfølgende meddelt, at han var udvalgt til landsholdet, som en af de få. ”Det var så nervepirrende og jeg havde slet ikke regnet med det”.
Det næste halvandet år brugte Oliver på at øve sig sammen med sit hold, så de kunne blive klar til mesterskabet i Stuttgart i 2020. Da mesterskabet løb af stablen, kunne Oliver og hans hold ikke tro deres egne øjne, da det viste sig, at de gik ned og vandt det hele. ”Det var magisk”.
Oliver kunne vende hjem med titlen som vinder af mesterskabet – ovenikøbet som det eneste danske landshold, der nogensinde har vundet guld. Det var en titel, der styrkede Olivers selvtillid og gav ham endnu mere blod på tanden.
Vendte hjem
Under ansættelsen i kantinen og den store landholdssejr, følte Oliver sig klar til at vende tilbage til det tempofyldte liv. ”Jeg var rigtig glad for kantinejobbet, men kunne mærke, at jeg brændte for at køre et ’a la carte-ryk’ igen og køre en masse boner på én gang”.
Da der bød sig en mulighed hos Scandic Regina, hvor han jo kom fra, kunne Oliver ikke sige nej. ”De ringede til mig og ville gerne have mig tilbage som souschef. Og selvfølgelig ville jeg det. Jeg føler, at Regina er mit andet hjem”.
Oliver startede hos Regina i april 2022 og var glad for at vende hjem. Nogle måneder senere, blev stillingen som køkkenchef ledig. Og selvom man sjældent hører om en køkkenchef på blot 28 år, var Oliver ikke i tvivl om, at han ville søge stillingen. Kort tid efter kunne han takke ja til jobbet. ”Nogle gange niver jeg mig selv i armen. Det er virkelig gået stærkt”.
Når man spørger Oliver, hvad der har fået ham så langt, er han ikke i tvivl: ”Når folk tror på dig, kan man virkelig nå langt. Jeg har været så heldig at have haft ledere i Scandic, der har troet på mig og støttet mig. Det er uden tvivl den tro, der har båret mig så langt.”