Weekend i Umeå

Selvom Umeå byder på masser af kulturelle oplevelser, er der også plads til hyggelige caféer, restauranter, trendy butikker og et fascinerende landskab. Byen er perfekt til en forlænget weekend, uanset om du vil se Norrlandsoperaen eller Sveriges mest moderne IKEA – eller begge dele. Hvis du ikke har nok i Umeå, kan du tage turen over øgruppen Kvarken til Vasa og få set to byer på én weekend.Shopping, kultur og natur lige om hjørnet

Umeå tilbyder både spændende byliv og et fascinerende landskab. Bo i centrum på Scandic Plaza Umeå eller lige uden for byen på Scandic Umeå Syd.

Du skal ikke lede længe efter kultur i Umeå

Du har sikkert hørt det før, men Norrlands kulturhovedstad vrimler med musik, kunst, teater, dans, lokalt kunsthåndværk og kreativitet. Umeå er faktisk den svenske kommune som investerer mest i kultur, så det er måske ikke tilfældigt, at Sveriges 13. største by tilbyder et kulturliv, som er en storby værdig.

Musik og museer

Guitars – The Museum, som huser de bedste guitarsamlinger i verden, er langt fra det eneste museum i Umeå. Af andre museer kan nævnes Kvindehistorisk museum, Det svenske skimuseum, Västerbottens museum, det samiske kulturhus Tráhppie og Bildmuseet, som er proppet med moderne kunst og design. I 25 år har det været muligt at tage bilen eller cyklen til smukke Umedalen og besøge en af Europas bedste skulpturparker med 150 forskellige værker.

Udover de populære museer er Umeå også kendt for et fantastisk musikmiljø. Mange kendte bands stammer herfra, og de fylder ofte byens forskellige scener med musik. Alt fra Norrlandsoperaen til Umeås ungdommelige avantgarde-festivaler.

Shopping fra Norrland, Småland og USA.

En tur til byen er ikke komplet uden en smule shopping. Med et af landets største universiteter følger også nogle af landets mest trendy, smagfulde og ungdommelige shoppingmuligheder. Umeå byder på alt fra internationale tøjdesignere til lokale kunsthåndværkere. Alt fra små butikker til klassiske stormagasiner.

En hel dag i IKEA i Umeå

Hvis vejret bliver koldt (hvilket kan ske i Västerbotten), anbefaler vi byens hotteste shoppingcenter, Avion, med mere end 80 butikker blot to kilometer fra centrum. IKEA er stolt af placeringen ved siden af shoppingcentret, og her kan du bruge mange timer, men glem ikke at slutte af med en portion af de klassiske kötbullar. Heldigvis er der åbent til kl. 20.00 på hverdage og kl. 18.00 i weekenden.

Shoppingtips i Umeå

  • Burmans (Sveriges ældste pladebutik)
  • Avion, et shoppingcenter med mere end 80 butikker
  • Tráhppie (samisk kunsthåndværk)
  • Forslunda, en af områdets mange gårdbutikker
  • IKEA (den mest moderne i Sverige)

Kaffepause i Umeå

Efter en dejlig dosis kultur begynder maven nok at rumle, men heldigvis er Umeå et sandt paradis for kaffedrikkere. Hvis du slår Umeå op i den prestigefyldte White Guide, finder du masser af fantastiske caféer. For eksempel Costas of Sweden hvis ejer har vundet VM i baristakunst, Nya Konditoriet, som er byens ældste café, eller Kulturbolaget, hvor du kan få en sund frokost, hvis du trænger til mere end kaffe.

Tag bussen til Gøteborg

En af byens mest kendte caféer ligger i det gamle fængsel, som udover kriminalhistorie og gammel arkitektur, også byder på kaffe, hængekøjer og masser af is. De lokale kalder den stadig Kafé Göteborg, som den hed indtil 2016, da den skiftede navn til det mere passende Kafé Gamla Fängelset.

Mad fra hele verden

Hvis du ikke er til fast food, tilbyder Umeå en lang række kulinariske oplevelser. Uanset om du foretrækker italiensk, fransk, indisk, japansk eller Norrlands eget køkken, kan du regne med masser af lokale ingredienser på menuen. Her er restauratørerne ikke nærige med ørred, rogn og ost fra Västerbotten.

Norrlands svar på Napoli

Vidste du, at Umeå er kendt for sammenrullede pizzaer? Forestil dig en sammenrullet pizza med salat og dressing. Ifølge de lokale opfandt de retten, men andre siger, at man skal tage den påstand med et gran salt. Uanset hvad nydes retten bedst og på mest autentisk vis fra en af de mange bænke på Rådhustorget, for det er nemlig her og fra torvets forskellige madvogne, at pizzaerne er blevet serveret siden midten af 1990’erne.

Sport og motion

Selvom fitnessrummene på vores hoteller er fremragende, så kan de ikke helt måle sig med IKSU, en af Europas største sportsfaciliteter. IKSU står for Idrottsklubben Studenterna i Umeå, men du skal ikke være studerende for at komme ind. Her kan du stramme op med spinning eller en svømmetur i poolen.

På skisporet

Hvis du kan lide at dyrke sport i det fri, byder Umeå og de omkringliggende områder på masser af smuk natur. Du kan for eksempel vandre, løbe, cykle eller leje en kano. Som gæst på Scandic Plaza Umeå og Scandic Umeå Syd kan du altid låne en af vores cykler gratis.

Hvis du foretrækker sne og slædekørsel, anbefaler vi en tur til hytten Hamptjärnsstugan og den imponerende slædebakke. På bakken er der udendørs aktiviteter, skispor, grillområder og små hytter til afslapning. Hvis du beder os om det på forhånd, laver vi en madpakke til dig med et par ostesandwich fra vores morgenmadsbuffet.

Bevæg dig

  • IKSU (en af Europas største motionsfaciliteter)
  • Hytten Hamptjärnsstugan
  • Tavelsjöleden (vandring)
  • Gammlia/Stadslidens skispor
  • Bräntberget, mindre skibakke i centrum

En weekend, to byer

På den anden side af vandet finder du Österbottens hovedstad, Vasa, eller Vaasa på finsk. Turen hertil fører dig gennem Kvarkens imponerende øgruppe (på Verdensarvslisten) og er i sig selv en stor oplevelse. Wasaline har flere daglige afgange mellem de to byer, så du bestemmer selv, om du vil på en dagstur eller overnatte i Vasa. På Scandic Vaasa bor du lige midt i byen, og på ægte finsk manér er der en sauna på næsten alle værelser.

Hvis du har fået nok af museer (der er flere populære museer her, for eksempel Österbottens museum og Kuntsis museum for moderne kunst), anbefaler vi helt enkelt Kvarken. Tag bilen til Björkö eller en båd till Mickelsörarna. Her kan du vandre, padle og svømme, og om vinteren kan du køre snescooter eller hundeslæde. Alt dette i en eventyrlig natur, som alle burde opleve mindst én gang.