Hvem bor på Danmarks slotte?

Over hele Danmark har vi gamle, smukke slotte, hvor der engang har boet konger og dronninger, prinser og prinsesser. Alle slottene rummer spændende historier om fortidens og nutiden regenter.



Besøg Danmarks slotte i ferien

Når du rejser rundt i Danmark, vil du se gamle, smukke slotte og herregårde over hele landet. I Danmark har vi et af verdens ældste monarkier, og medlemmerne har til alle tider boet på landets slotte. På langt de fleste af slottene er der adgang for ikke-royale gæster - så pak bilen eller spænd cykelhjelmen og tag en tur ud og besøg Danmarks slotte.

Amalienborg i København

Amalienborg ligger i hjertet af det gamle København, en bydel som også bliver kaldt Frederiksstaden. Slottet består af 4 næsten ens palæer, der ligger overfor hinanden på en ottekantet slotsplads. Hver dag kl. 12 er der vagtskifte i Den Kongelige Livgarde på pladsen. Alle må komme og se vagtskiftet - en sjov oplevelse for både store og små. På Amalienborg, i Christian VIII's Palæ, finder du et spændende museum. Du kan gå rundt i palæet og bl.a. se Christian 10.s arbejdsværelse, Spisestuen og Guldburet, hvor alle skattene ligger. 

Til dagligt bor Dronning Margrethe og hendes familie på Amalienborg. Du kan se om de er hjemme, for så vejrer Dannebrog nemlig over palæerne. 

Amalienborg Slot

Rosenborg Slot i København

Midt i Kongens Have i København ligger et rigtigt eventyrslot med tårne, karnapper og krummelurer. Du kan gå rundt på næsten hele slottet, der er indrettet som musem. Interiøret er velbevaret og det er let at lade tankerne flyve tilbage til dengang konger og dronninger boede her. Se f.eks. kongens toilet, der tidligere blev kaldt "hemmeligheden", Marmorgemakket, hvor Christian 4. sov eller lad dig forblænde af de glitrende kronjuveler i slottets kælder. 

Kronborg Slot i Helsingør

Fra det punkt på Sjælland, hvor der er kortest afstand mellem Danmark og Sverige, troner Kronborg Slot. Slottet var oprindeligt brugt til opkræving af øresundstolden. De truende kanoner peger ud mod skibene i Øresund, så ingen sømænd turde vove pelsen og sejle forbi uden at betale told til kongen. Gå på opdagelse på Kronborg Slot og gå f.eks. ned i de dybe, underjordiske kasematter, hvor Holger Danske har sovet i hundrede af år. I følge sagnet vågner han den dag, Danmark trues af fjender. 

Kronborg Slot har været hjem for en af de mest omtalte prinser i skønlitteraturen - Shakespeares danske prins Hamlet. Shakespeare har aldrig selv besøgt Kronborg, men har sikkert hørt rygter om det løsslupne liv på slottet fra de mange skuespillere, der optrådte der. Hamlet er verdens mest opførte drama.

Schackenborg Slot i Møgeltønder

Schackenborg Slot i Møgeltønder er nok bedst kendt som Prins Joachim og hans families tidligere hjem. Slottets oprindelige bygninger er fra 1200-tallet og var dengang ejet af biskoppen i Ribe. Slottets bygninger, som vi kender dem i dag, blev opført i midten af 1600-tallet. I sommerperioden kan du komme med på en guidet tur i den smukke slotshave.

Prins Joachim og Prinsesse Marie flyttede fra Schackenborg Slot i 2014, og i dag ejes slottet af en fond.

Valdemars Slot på Tåsinge ved Svendborg

Valdemars Slot på Tåsinge blev bygget af Christian 4. i midten af 1600-tallet til sønnen Valdemar Christian. Slottet er åben for besøgende, og går turen til Fyn, må du ikke snyde dig selv og din familie for et besøg på Tåsinge. Bag slottets tykke mure venter der et utal af spændende oplevelser. Gå rundt i de smukke stuer, hvor prinser og prinsesser, baroner og baronesser har boet. For de yngste gæster er der en spændende skattejagt, der tager børnene rundt på hele slottet og samtidigt fortæller om stedets historie.
Hvis vejret tillader det, kan I afslutte hele besøget med en dukkert fra den perfekte hvide sandstrand, der ligger bag slottet.