Nordkap 71’10’21
I århundreder har Nordkap ved 71°10’21” tiltrukket eventyrere fra alle verdenshjørner, der søger at opleve, hvad mange troede var Europas *nordligste punkt – Nordkapplateauet. I den senere tid synes folk at have haft et fælles mål – at se “Globen”, som blev bygget i 1978. I dag har Nordkap-plateauet dog så meget mere at byde på. Nordkaphallen huser Nordkaps fascinerende historie samt en alsidig gavebutik, spisesteder og en unik panoramafilm for blot at nævne nogle få ting.
- Nordkaps historie – kort fortalt
- Globen – et globalt mødested
- Children of the Earth – en årlig pris til gavn for børn
- Nordkaphallen – et moderne eventyrcenter
VORES HISTORIE
I 1553 sejlede tre skibe på en ekspedition fra England for at lede efter Nordøstpassagen. To af skibene kom aldrig hjem. Det tredje, med Richard Chancellor om bord, sejlede forbi en mægtig bjergklippe og gav den et navn – Nordkap. Mere end 100 år senere ankom den italienske præst Francesco Negri til den samme klippe. Han betragtes som den første turist, der besøgte Nordkap, og beskrev det som verdens ende, da han besøgte bjergplateauet i vinteren 1664. Det tog yderligere 200 år, før turismen på Nordkap virkelig eksploderede. Kongen for den norsk-svenske Union, Oscar II, besøgte Nordkap i 1873. Hans besøg udløste en bølge af interesse i den internationale presse, og der blev rejst et monument på plateauet for at fejre hans besøg. Statuen blev rejst den 26. juni 1873 og blev afsløret af kong Oscar II den 2. juli 1873. Den har inskriptionen “Kong Oscar II besøgte Nordkap den 2. juli 1873”.
Allerede i 1875 ankom den første gruppe rejsende på krydstogtskibe. En tur til Nordkap var en præstation, der blev fejret med et glas Nordkap champagne – en tradition, der lever videre den dag i dag.
Det ikoniske Nordkap-plateau har tiltrukket flere kongelige af forskellige årsager. Den mand, der blev den sidste konge af Frankrig, Louis Philippe d'Orléans, gemte sig på Nordkap fra snigmordere i kølvandet på den franske revolution.
Globen
Globen blev bygget i 1978 og er et symbol på, at Nordkap er et globalt mødested. Folk fra hele verden mødes her for at opleve Nordkaps utrolige storhed og skønhed sammen. Oplevelsen af at være på toppen af Europa. Dette monument er blevet symbolet på Nordkap. Det symboliserer, at du er på toppen af Europa – det nordligste punkt på det kontinentale fastland. Dette er en af turens største fotoops.
CHILDREN OF THE EARTH
Hvert år uddeles prisen Children of the Earth på Nordkap. Prisen på 150.000 NOK gives til en person eller et projekt, der i tidens løb har udvist omsorg og evnen til at hjælpe børn i nød et eller andet sted i verden. Ud over at opleve den utrolige natur på Nordkap kan du se syv store relieffer i bronze uden for Nordkaphallen. Disse kunstværker danner udgangspunktet for det internationale humanitære projekt, Children of the Earth. Monumentet blev skabt af syv børn fra alle dele af verden og symboliserer samarbejde, venskab, håb og glæde på tværs af alle grænser. Den norske forfatter Simon Flem Devold fik i 1987 den idé, at Nordkap, den tårnhøje klippe langt mod nord og ved skæringspunktet mellem øst og vest, kunne blive udgangspunktet for et projekt med en positiv indvirkning langt ud over Norges grænser.
NORTH CAPE HALL – ET SPÆNDENDE EVENTYRCENTER
Nordkaphallen blev bygget i 1959 og er primært lavet af sten. Arbejdet med at udvide komplekset startede i 1988. I tråd med miljøet og den visuelle oplevelse af Nordkap blev store dele af bygningen bygget ind i selve klippen. I dag kan Nordkaphallen byde flere tusinde gæster velkommen samtidigt.
Nordkaphallen tilbyder en række spændende seværdigheder. Her er flere restauranter med fantastisk udsigt over klippen og havet samt caféer og barer. Hallen har også en eksklusiv gavebutik, historiske udstillinger, et postkontor, Thaimuseet og St Johannes kapellet med dets unikke arkitektur.
Mad og drikke
Efter en rundtur på plateauet er restauranten et fremragende sted at sætte sig ned og lade alle indtryk fæstne sig. Med sine panoramavinduer tilbyder restauranten en dejlig udsigt over plateauet, Globen, Det Arktiske Hav og de mange besøgende fra nær og fjern. Restaurant Aurora tilbyder både à la carte- og gruppemåltider med arktisk inspireret mad som f.eks. rensdyrfilet, lækker fiskesuppe og meget mere. Med siddepladser til 250 har restauranten kapacitet til at afholde store events og banketter.
Pølser, sandwiches, kager og utroligt lækre vafler bagt efter husets egen opskrift kan nydes i “Kaffehuset”. Panorama er åben på travle dage og tilbyder barista-lavet kaffe, tapas, chips, nødder og kager.
Åbningstider for spisesteder og gavebutik
Gavebutikken er åben året rundt i Nordkaphallens åbningstider.
Restaurant Aurora 30. maj - 31. august kl. 12.00-22.00 (reducerede åbningstider efter 18. august)
Kaffehuset er åbent året rundt i Nordkaphallens åbningstider.
Panorama er åben i sommermånederne, men åbningstiderne kan variere afhængigt af antallet af besøgende i Nordkaphallen.
En spændende gavebutik
Gavebutikken i Nordkaphallen er et besøg værd. Her finder du hundredvis af gaver og souvenirs af høj kvalitet, lige fra dejlige strikvarer til porcelæn, smykker og andet nips, der normalt findes i en souvenirbutik. Gaver og souvenirs til enhver pengepung.
Spektakulær videografi/panoramisk film
Med sin beliggenhed i klipperne venter der en unik panoramafilm, som tager dig med på en rejse gennem vores fire årstider med et landskab fuld af kontraster, lys og imponerende natur. Filmen, der er produceret af Nordisk Film, vises på en 125-graders skærm og varer 14 minutter. Filmen er instrueret af Hallgrim Haug og er skrevet af Atle Halstensen, Svein Schultz og Herman Rundberg. Filmen havde premiere på Nordkap den 19. maj 2009 og kan ses i Nordkaphallen dagligt året rundt.
Fra den blå arktiske vinter, hvor nordlyset fylder himlen til den varme gyldne sommer med midnatssol og endeløst hav. Lys og kontraster, alle bundet til menneskeheden. I generationer har folk levet i harmoni med naturen. Det er disse historier, der gør filmoplevelsen uforglemmelig
“Fuglebjerg”
Kun få kilometer vest for Nordkap ligger Gjesvær og Gjesværstappen, som er en af Norges største fuglekolonier med en imponerende mangfoldighed af fuglearter. Her får omkring en million søpapegøjer følgeskab af suler, skarver, terner, alke og mallemukker. Men hvis du ikke kan tage turen ud til Gjesvær, kan du få en fremragende introduktion til områdets fugleliv i Nordkaphallen, der har en separat, naturtro udstilling.
St Johannes Kapel
St Johannes Kapel er verdens nordligste *økumeniske kapel. Kapellet er fra 1990 og er bygget ind i bjerget i forbindelse med Nordkaphallen. Kapellet har plads til 15 personer og bruges hovedsageligt af de lokale øboere til bryllupper og dåb, eller af rejsende, der er fascineret af dets unikke karakter. Selvfølgelig er der intet, der forhindrer dig i at bruge lidt tid på at sætte dig og studere alle detaljerne i den fascinerende arkitektur og lade dine tanker nedfælde sig.
Musikken er komponeret udelukkende til kapellet af den berømte norske jazzmusiker Jan Garbarek, der på harmonisk vis har blandet saxofon og traditionel religiøs musik.
*Betegnelse for foranstaltninger, der vil fremme øget forståelse og samarbejde mellem forskellige trosretninger med det formål at gøre religiøs enhed synlig.
Thaimuseum
Som nævnt har Nordkap-plateauet tiltrukket flere kongelige, og måske har kongen af Siam (i dag Thailand), Rama V, efterladt det største aftryk. Som en del af en omfattende europæisk tur besøgte Kong Chulalongkorn af Thailand (Rama V) og hans følge Norge. Efter at være blevet budt velkommen af kong Haakon i Kristiania med forskellige ture fortsatte han turen nordpå langs kysten til Nordkap. Han lod sig blive båret op fra Hornvika (tidligere den eneste tilgængelige “vej” til plateauet) på en båre i 1907, og hans initialer og året er hugget ind i en stor sten på stedet.
I dag kan du stadig besøge et lille thaimuseum i Nordkaphallen som et minde om hans besøg i Norge og Nordkap. De steder, han besøgte, gengives i billeder.
Du undrer dig måske over denne lyserøde farve. Lyserød er en traditionel symbolsk farve for tirsdag, og den siges at bringe held og lykke. Tirsdag var den dag, kong Chulalongkorn blev født, og den lyserøde farve skulle derfor minde os om kongens eventyrlige rejse gennem Norge
Han var den første konge fra Sydøstasien, der rejste til Europa. Fra sine to store europæiske ture, bragte han ideer med tilbage, der kunne modernisere hans land og samtidig forbedre diplomatiske forbindelser. Han besøgte også Italien, Frankrig, Spanien, Tyskland, England og Danmark på sin turné.
Posthus
På posthuset i Nordkaphallen kan du købe de sædvanlige ting, som et lille posthus tilbyder, men det mest spændende her er postkort fra plateauet, som du kan sende herfra med dit eget Nordkap-stempel – det er en souvenir i sig selv. På posthuset kan du også få udstedt et certifikat/diplom med dit navn på, som siger, at du er/har været en af de mange besøgende på Nordkap.
Åbningstider, Nordkapphal 2024
1. januar - 17. maj 11.00 - 15.00
18. maj - 18. august 11.00 - 01.00
19. august - 31. august 11.00 - 23.00
1. september - 15. september 11.00 - 20.00
16. september - 30. september 11.00 - 17.00
1. oktober - 31. december 11.00 - 15.00
Skal du til Nordkap? Book dine adgangsbilletter til Nordkapphall her.
Med andre ord er der meget at opleve på Nordkap, men det er stadig Nordkap selv, der er højdepunktet. Det 307 meter høje forbjerg har trods alt imponeret besøgende i over 450 år – lige siden den engelske sømand Richard Chancellor gav vartegnet dets navn, Nordkap.
*Europas nordligste punkt, Knivskjellodden, ligger ca. 4,5 km nordvest for Nordkap-plateauet.