Lav den perfekte håndbryggede kaffe

Blandt sande kaffeentusiaster er håndbrygning den hotteste trend lige nu! Udstyret er slet ikke så dyrt. Det er heller ikke svært. Her giver Scandic Nidelvens barista, Idar André Ellingsen, et lynkursus i, hvordan man gør.bliv din egen barista - opskrift på håndbrygget kaffe

Den tidligere Norgesmester i kaffebrygning elsker at servere en kop håndbrygget kaffe til hotellets gæster. Hvis han har tid, giver han dem også gerne et hurtigt kursus.

For håndbrygget kaffe er ikke så kompliceret, som det kan lyde.

Udover bryggeudstyret med det rigtige filter skal du bruge følgende: Friskristet kaffe, varmt vand i en kande med tud, en køkkenvægt og et ur (stopur). De sidste to dele er måske ikke nødvendige, men de gør det lettere at opnå et perfekt resultat.

En vandkande med en tud giver Idar André Ellingsen fuld kontrol over vandmængden, mens han håndbrygger.

Hvis du også har en kaffemølle, så du får friskmalet kaffe, bliver smagen endnu bedre.

Håndbrygget kaffe, trin for trin

Den håndbrygger, som Idar bruger, hedder V60. Den består grundlæggende af en filterholder, hvori du kan anbringe et kaffefilter. Der er også andre typer håndbryggere, som generelt følger den samme fremgangsmåde.

Så skal du følge disse trin:

  • Afvej den korrekte mængde kaffebønner. Den korrekte mængde er 60-70 gram pr. liter vand. Kom dem i kaffemøllen, som er sat til et formalingsniveau til filterkaffe, og mal dem.
  • Kog vandet.
  • Kom et filter i filterholderen, og anbring den oven på glaskanden. Hæld derefter varmt vand over hele filteret. Det fjerner papirsmagen fra filteret. Det opvarmer også kanden, som kaffen drypper ned i, så bryggen ikke mister varme. Hæld vandet ud.
  • Så snart alt vandet er dryppet gennem filteret, er kaffen klar.
  • Kom nu den malede kaffe i filteret. Sørg for, at overfladen er glat og jævn. Nulstil vægten, inden du begynder at hælde vand på. Begynd med at hælde en lille smule vand på, ca. dobbelt så meget som vægten af kaffen.
  • Fortsæt med at hælde vand på efter 30 sekunder. Fordel det langsomt og fortrinsvis i en cirkelbevægelse over kaffen i filteret. Hæld aldrig tættere end ca. 1 cm fra kanten af bønnerne. Stop, når vægten angiver, at du har nok vand.
  • Vent, til alt vandet er filtreret igennem. Drej kanden lidt, så bryggen bliver blandet, og så er kaffen klar. Hele bryggeprocessen tager ca. tre minutter.
  • Nyd din kaffe!