kage til morgenmad

Hun bager kager, som du kan spise til morgenmad!

”At spise kage om morgenen gør noget ved dig. Din hjerne har svært ved at tro, at du spiser noget så dejligt til morgenmad, og din krop vil takke dig for kagens sunde ingredienser!”

Tiril Lunde Refsum (25) er grundlægger af Raw Food Oslo. Her laver hun mad med sunde ingredienser, som hverken er varmebehandlede eller bearbejdet på andre måder. Ifølge Tiril er maden mest levende på den måde, og dens livsenergi overføres direkte til din krop og gør dig glad. Og når kager er hendes specialitet – så må det jo passe, ikke?

”Jeg har lavet kager i seks år, men jeg har aldrig bagt nogen af dem,” siger hun stolt. Jeg foretrækker at kalde mig for madkemiker i stedet for bager!

En nærende smagsbombe

Og fuldt ud berettiget: Tiril eksperimenterer hver dag med nye kager – uden æg, sukker eller mel. I køkkenet leger hun med kokosolie og kakaosmør ved forskellige temperaturer. Lag efter lag kommer hun kakaomasse eller tørret kokos på en bund af frø, nødder og kerner. Alt afsluttes med et lag af en frisk og farverig blanding af frugt, grønt eller bær. Eller hvorfor ikke spirer eller grankviste? Resultatet er en slags fast smoothie, helt enkelt en kompakt og energigivende smagsbombe. Og som Tiril siger:
”Dit hoved skal være ved at sprænges med følelsen af ”Hold op, det var fantastisk!”

Sådan ser Tirils morgenmad tit ud. Kan det blive bedre? Foto: Raw Food Oslo

Når du spiser et stykke raw-kage til morgenmad, vil du også føle dig tilpas og mæt i længere længere tid, fordi det er fuldt af proteiner og sunde fedtsyrer fra f.eks. avocado og nødder. De nedbrydes langsomt under fordøjelsen, og du føler dig ikke mæt så hurtigt, som når du spiser hurtige kulhydrater. Tiril anbefaler også at servere en sød raw-morgenmad til børn. Det garanterer appetit tidligt om morgenen, og samtidig er det en god måde at ”narre” børn til at spise frugt og grøntsager på.
”Det er dumt at tvinge børn til at spise brød, hvis de ikke har lyst til det. Det er bedre at give dem en chokoladekugle lavet af rå kakaobønner, opblødt boghvede, dadler og kokos!”

Mindfulness for maven

”Raw food” er en kosttype, som vandt gehør i 1970’erne, da folk ønskede at indføre rå fødevarer og fermentering i madlavningen igen. Idéen med raw food er, at det er mest nærende, når det ikke er kogt eller stegt, og det er endnu bedre, hvis det er økologisk. Raw food består derfor tit af frugt, grøntsager, bønner, frø, nødder og kerner. Raw food har i den senere tid vundet indpas igen sammen med trends som yoga, mindfulness, juicekure og ”clean living” for både krop og sjæl.

Mens mange tilhængere af raw food tror på en kost, som udelukkende består af rå fødevarer, afholder Tiril sig fra at prædike og kritisere, når hun deler sit budskab om raw food:
”Det er koldt i Norge, så vi har brug for varm mad en gang i mellem. Jeg spiser heller ikke udelukkende raw food. Jeg spiser, hvad jeg har lyst til. Det, jeg mener, er, at vi skal lade være med at bekymre os så meget om mad. Vi skal først og fremmest spise, hvad vi kan lide, og som giver os energi,” siger madentusiasten.

Tirils ”halvt af hvert-kage” for dem, der ikke kan beslutte sig. Foto: Raw Food Oslo

Ifølge Tiril handler raw food ikke om detox eller slankekure. Det handler om, at kroppen automatisk foretrækker det, som er sundt og nærende:
”Du kan se, hvordan kroppen og huden reagerer godt på raw food. Og det er ikke en overraskelse i betragtning af, at det indeholder alle de ingredienser, som du har brug for – uden gluten, laktose eller miljøfjendtlig soja,” siger hun.

Levende ernæring til en travl arbejdsdag

Tiril arbejder hele tiden. Hun laver og leverer normalt 15 kager om dagen i gennemsnit, og i travle perioder kan det blive til mere end
det dobbelte. HiYoga, The Juicery og The Well er bare nogle af hendes faste kunder, som elsker hendes kager. Derudover afholder Tiril kurser og workshops om raw food, og så er hun yogalærer. Hun starter dagen med en raw-brownie og kaffe, som giver hende nok energi og mæthedsfornemmelse på travle dage. ”Det gør livet lidt sjovere at vågne op til et stykke kage! Vi fortjener det bedste,” konkluderer hun.

Tirils råd til en god start på dagen

Sæt klare mål for, hvad du vil have ud af dagen, så tingene ikke bare sker tilfældigt. Hvem vil du gerne være?

Tag et iskoldt brusebad, og skrub din hud godt. På den måde plejer du kroppens største organ ved at kickstarte blodomløbet. Drik lunken citronvand for at få resten af systemet i gang.

Nyd derefter en raw-kage – så kan dagen begynde!