Oplevelser gør os lykkeligere end materielle ting

“Du fortryder kun det, du ikke fik gjort,” siger man. Der er helt sikkert noget om snakken. I hvert fald hvis man skal tro forskerne ved Cornell University i USA, som har forsket i, hvad der gør os lykkelige. Oplevelser slår altid materielle ting.Mange af os forsøger konstant at blive lykkeligere. Og desværre forveksler vi nok ofte den midlertidige lykke, vi oplever, når vi køber ting, med ægte lykke. Forskerne på Cornell University er dog kommet frem til nogle spændende konklusioner. Oplevelser, som rejser, udflugter og koncerter, gør os meget lykkeligere end materielle ting. Uanset hvor dyre og fantastiske de ting er.

Drop kjolen. Tag på weekendferie i stedet for. 

Det er en ret almindelig og logisk opfattelse, at ting – som varer længere – er mere værdifulde end midlertidige oplevelser som koncerter og rejser. Men faktisk forholder det sig, ifølge forskerne, lige modsat. Det største problem med materielle ting er, at vi helt enkelt bliver trætte af dem. Den korte lykkefølelse vi får, når vi køber dem, forsvinder i løbet af få dage. Mennesker er eksperter i at tilpasse sig, så vi vænner os hurtigt til den nye jakke eller fede nye bil.

Oplevelser, også de korte, lever derimod videre som minder i lang tid. Nogle gange resten af livet. Som dengang vi så vores yndlingssanger optræde, da vi var yngre. En weekend i København. Den første udflugt med vores partner.

Når du investerer i oplevelser, investerer du i dig selv 

Thomas Gilovich er professor i psykologi og leder forskningen i, hvad der gør os lykkelige. Han har blandt andet fundet ud af, at vi fortryder de ting, vi ikke gjorde langt oftere, end vi fortryder de ting, vi ikke købte.

“Vi er resultatet af vores oplevelser,” siger Gilovich, “vores oplevelser er så tæt forbundet med vores inderste jeg, at en investering i oplevelser er en investering i os selv på en helt anden måde end en investering i materielle ting. Vi kan være meget glade for vores ejendele og føle, at de er en del af vores identitet. Men de bliver aldrig en del af os på samme måde, som en oplevelse gør.”

Sådan bliver en dårlig oplevelse til noget positivt 

Oplevelser kan gøre os lykkelige, selvom de er dårlige. Hvordan kan det være? Jo, den frygtelige dag, hvor det øser ned, du kommer for sent til toget og spilder kaffe, bliver til en sjov historie. En historie, som du fortæller igen og igen og som får dig selv og andre til at grine. Og pludselig bliver en dårlig oplevelse til et positivt minde. En lille byggesten i din lykkes fundament.

At oplevelser gør os lykkeligere, er også forbundet med det faktum, at der er tale om sociale aktiviteter. Rejser, koncerter og fester opleves ofte sammen med venner og familie. En oplevelse kan også føre til sjove anekdoter, som du kan fortælle til andre.

Rejs noget oftere. Find flere venner derhjemme. 

Udover at rejser gør os lykkeligere, kan vores oplevelser også hjælpe os med at finde nye venner. Vi føler, at vi har mere til fælles med en, som har haft de samme oplevelser som os end med en, som har samme slags telefon. Vi synes helt enkelt, at det er mere interessant at tale med en, som har besøgt det samme galleri i Gøteborg, sejlet i kajak i den samme norske fjord eller prøvet det samme træfyrede boblebad.

Derfor bør du få det meste ud af dine oplevelser og investere dine penge i ting, som, ifølge forskerne, gør dig lykkelig. Skal du vælge sofaen eller en rejse? Vælg rejsen.